1/23

GUGGENHEIM HELSINKI

The port geography in which the museum is installed is a place of connection between the sea and the land, a particular place of intense relations between these two natural scenes loaded with historical memory. The spirit of the new Helsinki Guggenheim Museum emerges from this landscape in which it is inscribed, creating a series of routes that constantly stress the relationships between these natural scenes, as well as the volumes of the building, a series of fragments that refer simultaneously to images of the history of the port and the future vision of it, are positioned in this place between sea and land.

The building will use the resources of the place and the Finnish cultural tradition, implementing wood and stone in the construction of the museum, using the material not as an ornament but as a direct resource to enunciate an exercise of landscape transformation in favor of the generation of architecture, and that at the same time is linked to the history of construction of the nation, processes that also involved the transformation and exploitation of the final landscape.

 

STATUS: Competition project 2014

LOCATION: Hellsinki, Finlandia

BUILT AREA: 12,100 M2

CLIENT: Solomon R. Guggenheim Foundation

DESIGNERS: Taller Síntesis + Connatural (LAP) + Arq. Luís Tobón

EN  /  ES