EN  /  ES

1/30

EDUCATIONAL PARK SABERES ANCESTRALES.

Vigia del Fuerte is a municipality in Antioquia east of Medellín in the Atrato River, which corresponds to the tropical rainforest. It is a town with one of the lowest levels of human and social development in the area, with strong conditions of weather, accessibility, and interconnection, within a region that has been hit by guerrillas and armed conflict. Despite this, the municipality is renowned for its biodiversity, variety of ecosystems and it´s lush vegetation, whose potential for the development of the region is beginning to be tapped.

 

The project is formalized through the sum of two of the typical houses of Vigía del Fuerte arranged next to each other on stilts, elevated 2.5 meters over the ground level, away from the highest historic level of flooding: 1.6 m, and slightly offset relative to each other in plan, marking the accesses to the educational park. The program and circulation areas relates on a 50-50% base in order strengthen social awareness, encounters and events, the project would be Vigia´s first meeting point, open to all community.

 

On the eastern side, facing the Atrato river is the most public access, a ramp, the only element that touches the ground and serves in turn as a grandstand to the first square in town, “Shadows Square” designed as an integral part of the project, in which passive leisure under large pergolas cohabitates with an athletic track and a multisport field, the first intervention on an abandoned landing track which ought to be a social nodal point.

The facades of the park are lattices that allow continuous cross winds keeping the interiors cool. The roofs allow rain water collection and treatment for internal consumption in the project, in a municipality that is waiting for drinking water, while its large eaves protect from rain and sun. The materials selected are low maintenance, immunized wood enclosures that only need regular washing, slab and stilts in polished concrete treated to withstand the continuous flooding, and weathering steel structure supporting the demanding conditions of the local climate without damage. 

STATUS: Design 2013 - Built 2014

LOCATION: Vigía del Fuerte, (AN), Colombia

BUILT AREA: 894 M2

PUBLIC SP AREA:  4613 M2

CLIENT: Gobernación de Antioquia (VIVA), Fundación Fraternidad y Fundación Berta Martínez.

DESIGNERS: Taller Síntesis + Arq. Diana Herrera + Arq. Mauricio Valencia

AWARDS:

Premio nacional de arquitectura XXIV Bienal Colombiana de Arquitectura

Primera Mención Internacional Bienal Panamericana de Quito 2014

Proyecto Ganador X Bienal Iberoamericana de Arquitectura